Bij het kiezen van de beste draagzak voor jou (en je kindje) komt het nodige kijken. Je wilt er immers zeker van zijn dat je de beste keus maakt. Dit houdt onder andere is dat je je kindje ergonomisch en veilig kunt dragen, maar ook dat de drager makkelijk om en af kan. Als dat niet zo is, dan is de kans groot dat je de drager bijna niet zult gebruiken. Om je goed op weg te helpen hierbij de belangrijkste zaken waar je op moet letten bij het kiezen van een draagzak, en tips over welke bij jouw situatie past.
Dit vind ik de beste draagzakken van nu.
veiligheid
Het allerbelangrijkste bij het dragen van je kindje is veiligheid. Je wilt je kindje dicht tegen je aan en je handen vrij, zonder dat je bang hoeft ze zijn dat zijn hoofdje niet beschermd wordt, of dat ‘ie uit de draagzak glijdt. Met alle hier aanbevolen draagzakken weet je zeker dat je goed zit qua ergonomisch dragen en veiligheid, maar dan nog zijn er dingen om op te letten.
Zorg er altijd voor dat je je kindje draagt volgens de aanbevelingen en richtlijnen van die specifieke drager. Deze vind je vaak bijgevoegd bij de verpakking.
Belangrijk is dat je goed let op het aangegeven maximale maar ook minimale gewicht dat je drager kan houden. Wil je je baby dragen, of een kindje van bijvoorbeeld 14 maanden? Kan dit met één en dezelfde drager? Heb je extra assecoires nodig om de drager te kunnen verkleinen voor je baby?
Let er bij het dragen op je buik ook op dat het hoofdje van je baby zich op die hoogte bevind waarbij je zijn hoofdje kan kussen. Zowel hoger als lager dragen is gevaarlijk, het kan dan te warm worden of zijn nekje is dan minder beschermd.
Ergonomisch dragen: comfort voor je kindje
Na veiligheid is het belangrijkste dat je kindje het prettig vindt in de drager. Is dat niet het geval dan zul je de drager waarschijnlijk maar zelden gebruiken. Waar moet je op letten als je kindje in de drager zit?
De beentjes moeten zich in de zogenaamde M-houding bevinden. Dit betekent dat de knietjes hoger zitten dan de billetjes, en tot de knieholtes worden ondersteund door de stof.
Daarnaast is het belangrijk dat de drager de natuurlijke kromming van het ruggetje mogelijk maakt. De draagzak moet dus niet te stijf zijn.
Ook moet het nekje van de baby voldoende ondersteund worden. Bij een draagdoek kun je dit doen door een stoffen doekje (spuugdoekje) in de rand bij het nekje een paar keer om te rollen tussen de stof van de draagdoek. Je creëert zo een dikkere en stevigere rand rondom het nekje van je baby.
Bij oudere kindjes kun je zorgen voor een drager die je ook op je rug kunt bevestigen. Op deze manier heeft je kindje iets meer vrijheid en kan het goed zelf rondkijken en de wereld om hem heen ontdekken.
Je kindje dragen met het gezichtje naar voren is niet ergonomisch. Er zijn sinds kort drie draagzakken waarbij je je kindje vanaf vier maanden oud en maximaal voor korte periodes van 15 minuten (Ergobaby en Tula) en vanaf 6-12 maanden maximaal 10 minuten per keer (ByKay) verantwoord naar voren kunt laten kijken. Alle andere dragers waarbij je kindje naar voren kijkt raden wij af. Als je kindje iets ouder is en zelfstandig kan zitten, dan kun je het dragen op je rug en kan het ook goed van zich afkijken.
Beste draagzak baby consumentenbond
Meer over de beste draagzakken en ergonomisch dragen vind je op de site van de beste draagzak consumentenbond.
comfort voor jou als drager
Bij comfort voor jou als drager, kun je letten op een aantal dingen. Hoe bevestig je de drager? Met klittenband? Met clipjes die makkelijk te verstellen zijn? Gaat je partner of iemand anders de drager ook gebruiken? Je wil dan misschien makkelijk te verstellen banden, en wellicht bredere schouderbanden.
Zit er een zakje in/aan/op de drager? Van welke stof is de drager gemaakt, en past dat bij hoe vaak en waar jij ‘m wilt gebruiken? Er zijn dragers met ademende ‘gaatjes’ die ideaal zijn voor op een zonnige vakantie.
Als je een zwakke rug hebt, kies dan voor een drager die het gewicht van je kindje goed en evenredig verdeelt. Een brede en stevige heupband helpt hierbij, omdat je rug dan minder gewicht hoeft te dragen.
Een draagdoek is heel fijn voor het dragen van kleine baby, maar kan op vakantie ineens niet prettig zijn omdat aan- en afdoen iets minder praktisch gaat en omdat jullie dan misschien te dicht op elkaar zitten waardoor het te warm kan worden.
Denk dus goed na over waar, wanneer, door wie en hoe vaak je de drager wilt gaan gebruiken.
gebruiksvriendelijkheid
Tot slot is gebruiksvriendelijkheid ook een punt om op te letten. Sommige dragers zijn bijvoorbeeld tot klein op te vouwen, wat handig kan zijn op reis.
Laat je niet intimideren door draagdoeken die onmogelijk lijken om goed om te knopen. Oefen rustig eens een keer met een goede vriendin die bijvoorbeeld weleens draagt, of oefen zelf voor de spiegel na het kijken van een knoopfilmpje op YouTube. Je kunt gerust een paar keer oefenen met een pop of knuffel 🙂 Weet dat de eerste paar keer even lastig of wennen kan zijn, maar dat het na een paar keer al goed gaat en je dan niet meer terug wilt!
Ook kun je overwegen om een drager te kopen die in de wasmachine kan, daar een baby of peuter de kunst bezit alles vies te maken 😉 Sommige dragers kunnen zelfs in de droger. Vind je dat een groot voordeel, let hier dan op bij het kiezen.
P.S. Meer babyproducten vergelijken? Klik hier voor de kinderwagen kiesgids, lees welk fietsstoeltje voor jou het beste is, kies de beste babyfoon met camera of zonder camera of lees alles over het kiezen van een co-sleeper.