Als je zwanger bent maakt je lichaam het zwangerschapshormoon HCG aan. HCG zorgt ervoor dat je test positief is maar dit hormoon en uberhaupt de verandering in je hormoonhuishouding zorgt voor de beruchte zwangerschapskwaaltjes die al na een aantal dagen kunnen optreden. De meeste zwangere vrouwen merken wel iets aan van deze verandering maar de ene vrouw heeft hier meer last van dan de ander, en het hoeft ook niets te zeggen over hoe het met je kindje gaat. In deze blog zullen we je alles vertellen over deze vervelende kwaaltjes van week tot week en geven we je tips om die eerste weken door te komen!
zwangerschapskwaaltjes 1 tot 4 weken zwanger
Gefeliciteerd! Je hebt een positieve zwangerschapstest in je handen en je bent zwanger! Je zwangerschap wordt gerekend vanaf de eerste dag van je laatste menstruatie, dus de eerste weken krijg je cadeau. Op het moment dat je test (meestal op het moment dat je eigenlijk ongesteld moet worden), ben je vaak tussen de 4 en 6 weken zwanger. Mocht je nog niet begonnen zijn met het slikken van foliumzuur, dan is het belangrijk dat je hier nu mee begint voor de ontwikkeling van je kindje.
5 weken zwanger – eerste symptomen zwangerschap
Op het moment dat je 5 weken zwanger bent is je kindje ongeveer zo groot als een maanzaadje. Ondanks dat je kindje nog zo klein is, is het al hard bezig om te ontwikkelen en groeien. Doordat het kindje zo enorm hard bezig is om te groeien, kan je al behoorlijk last hebben van de eerste zwangerschapssymptomen. De meest voorkomende zwangerschapssymptomen zijn misselijkheid, vermoeidheid, gevoelige borsten en vaak moeten plassen. Zit je een film te kijken en moet je ineens huilen terwijl je dit normaal gesproken nooit hebt? Ook dit is niet gek, het kan een eerste zwangerschapssymptoom zijn en hoort er helemaal bij!
6 weken zwanger kwaaltjes
Hoewel je waarschijnlijk aan de buitenkant nog niets van de zwangerschap ziet, kunnen de zwangerschapskwaaltjes wel steeds heftiger worden. Veel vrouwen hebben last van de misselijkheid. Het wordt ook wel ochtendmisselijkheid genoemd, maar eigenlijk kun je dit op elk moment van de dag hebben. De meeste vrouwen hebben hier alleen last van in het eerste trimester, maar helaas zijn er ook vrouwen die dit hun hele zwangerschap houden. Heb je er zoveel last van dat je niets binnenhoudt en niet normaal kunt functioneren? Neem dan even contact op met je verloskundige. Sommige vrouwen hebben last van hyperemesis gravidarum waardoor ze ontzettend veel moeten overgeven en niet fatsoenlijk kunnen eten of drinken. Als je de verloskundige belt kan zij even met je meedenken en eventueel medicijnen voorschrijven zodat het hopelijk afneemt. Het kan het zijn dat je darmen trager werken, ook dit wordt veroorzaakt door verandering in je hormoonhuishouding.
7 weken zwanger kwaaltjes
Als je ongeveer 7 weken zwanger bent kan het je ineens opvallen dat je borsten flink beginnen te groeien. Wellicht had je al last van wat gevoelige borsten in de afgelopen weken. Het aanraken of als je kleding langs je borsten schuurt kan al flink last geven. Gelukkig gaat dit kwaaltje bij de meeste vrouwen binnen een paar weken vanzelf weer weg. Overigens maakt je kindje in deze periode ook een enorme groeispurt! In deze week worden de armpjes, beentjes en de hersenen gevormd.
// lees ook:
zwangerschapskwaaltjes 8 weken zwanger
Deze week begint jouw baby met bewegen! Op dit moment voel je dat nog niet omdat het kindje nog te klein is, maar je broek kan al wel strak gaan zitten. Je baby is nu zo groot als een gummibeertje, maar jouw baarmoeder heeft al de vorm van een sinaasappel! De kwaaltjes kunnen steeds heftiger worden en je kan ineens last krijgen van puistjes. Dit komt doordat je hormonen alle kanten op vliegen!
9 weken zwanger
De vermoeidheid wordt waarschijnlijk alleen maar erger. En dat is natuurlijk meer dan logisch, want er wordt enorm hard gewerkt in je buik en dat kost veel energie. Luister goed naar je lichaam en vergeet af en toe niet een dutje te doen. Neem een warme douche of bad, lees een boek en ga lekker op tijd naar bed. Gezellig is het wellicht niet om vroeg op bed te liggen, maar je kan de rust nu goed gebruiken!
10 weken zwanger
Op dit moment is je HCG op zijn hoogst. Of ook wel: je hebt nu waarschijnlijk het meeste last van de kwaaltjes. Het goede nieuws is dat de kans groot is dat de kwaaltjes na deze week langzaamaan gaan afnemen. Zeg maar dag tegen de misselijkheid en vermoeidheid, tijd om te genieten!
11 weken zwanger
Welkom zwangerschapsgloed! Als je geluk hebt zal je zien dat je haar nu meer gaat glanzen en je nagels minder snel breken. Door het extra bloed wat je nu bij je draagt kan je het vaker warm hebben en veel dorst hebben. Trek lekker wijde kleding aan en drink veel water.
12 weken zwanger
Doordat je spijsvertering vertraagd kan je last krijgen van een opgeblazen gevoel en verstopping. Daarom is het belangrijk dat je genoeg vezels, groenten en fruit eet. Bij de meeste vrouwen is de misselijkheid nu zo goed als voorbij en kun je nu weer lekker gaan genieten van eten. Het zou kunnen dat je nu al een zwangerschapsstreep ziet onder je navel. Dit wordt ook wel een linea negra genoemd. Verder is het belangrijk dat je minstens één keer naar de mondhygiëniste gaat tijdens de zwangerschap. Je bent vatbaarder voor tandvleesontstekingen en een slecht gebit kan leiden tot een vroegtijdige bevalling en laag geboortewicht. Erg belangrijk om goed bij te houden dus!
13 weken zwanger
De laatste week van het eerste trimester! Waarschijnlijk voel je je al een stuk beter en kan je nu meer genieten. Ook is de kans op een miskraam nu enorm afgenomen. Heb je wat last van een trekkerig gevoel in je buik? Dan kan je wat last hebben van bandenpijn. Bandenpijn krijg je doordat je buik begint te groeien en je banden beginnen uit te rekken. Kies voor een fijne zwangerschapsbroek die wat extra stevigheid geeft en zorgt voor minder druk op je banden.
De beste tips voor zwangerschapskwaaltjes
Misselijkheid
Heb je erg last van de misselijkheid? Probeer kleine beetjes te eten en te drinken. Soms kan gember of cola ook helpen tegen misselijkheid. Gember kun je uiteraard vers kopen en bijvoorbeeld gemberthee van maken, maar bij natuurwinkels kun je ook gemberpillen halen mocht je bijvoorbeeld gember niet zo lekker vinden. Zelf vond ik de gemberblokjes omhuld met chocola heerlijk!
Zwangerschapsacne
Sommige vrouwen krijgen veel last van acne tijdens de zwangerschap. Dit is natuurlijk een vervelend kwaaltje. Het is vooral belangrijk dat je er natuurlijk niet aan zit. Door het uitdrukken kan het zich verspreiden en hierdoor dus erger worden. Daarnaast is het belangrijk om veel water te drinken, gezond te eten en niet onbeschermd de zon in te gaan. Zonnen als je zwanger bent kan tevens zorgen voor een zwangerschapsmasker, dus zorg ten alle tijden dat je jezelf goed insmeert. Wordt de acne erg heftig? Dan kun je uiteraard altijd even contact opnemen met de huisarts of de schoonheidsspecialiste voor advies.
Bekkenpijn
Veel vrouwen krijgen vroeg of laat last van hun bekken. Mocht je dit al in een vroeg stadium hebben kan je het beste gelijk contact opnemen met de bekkentherapeut. Daarnaast is het belangrijk om te blijven bewegen en situaties te vermijden die de pijn kunnen verergeren. Denk hierbij aan situaties waarbij je bijvoorbeeld veel moet tillen. Neem regelmatig rust en luister goed naar je lichaam. Mocht de pijn te erg zijn kun je ervoor kiezen om paracetamol te nemen. Dit is een pijnstiller die je veilig kunt gebruiken tijdens de zwangerschap.
Bandenpijn
Door het groeien van je baarmoeder kan je last krijgen van bandenpijn. Helaas is het niet helemaal te voorkomen, maar in veel situaties kun je hier wel rekening mee houden. Voel je dat je moet niezen? Dan kun je bijvoorbeeld je buik ondersteunen met je handen. Probeer daarnaast plotselinge bewegingen, bukken en tillen zoveel mogelijk te voorkomen. Een buikband is ook een goede optie om de buik te ondersteunen. Heb je erg veel last van bandenpijn? Neem dan een warme douche of bad of gebruik een warme kruik om de pijn te verminderen.
Gelukkig verminderen de meeste klachten weer zodra je in het tweede trimester terecht komt. Maak je je toch zorgen of blijf je last houden van vervelende kwaaltjes, dan kan je natuurlijk altijd even contact opnemen met je verloskundige. Wellicht heeft zij nog goede tips en kan zij met je meedenken!