Zoveel verschillende mensen, zoveel verschillende wensen. Gelukkig is dat op draag-gebied geen enkel probleem want er zijn allerlei verschillende soorten en maten zakken en doeken. Voor ieder wat wils! Maar wat zijn nu de grootste verschillen en welke soorten zijn er allemaal?
De draagzak
De draagzak is, zoals de naam het al doet vermoeden, in feite een soort stevige zak waarin je je kindje hangt. Ok, dit doet de draagzak misschien niet echt eer aan. Een draagzak is meestal erg stevig, van een wat grover materiaal. Een belangrijk kenmerk is dat je ‘m kunt omklikken i.p.v. knopen. Een draagzak bevat een heupband en schouderbanden die je kunt verstellen en vastgespen. Draagzakken kunnen meestal meer gewicht houden (maar niet altijd!) dus kan een zak praktisch(er) zijn bij oudere kindjes, bijvoorbeeld peuters. Met een draagzak kun je je kindje op je buik dragen en met sommige ook op de rug.
De draagdoek
Een draagdoek bestaat uit één lange doek van vaak zo’n 2,5 meter, maar langer of korter komt ook geregeld voor. In tegenstelling tot een draagzak knoop je de doek om in plaats van te klikken. Draagdoeken verschillen onderling erg in materiaal en stevigheid. Sommige doeken rekken mee, andere zijn juist zo geweven dat ze niet kunnen rekken. Een draagdoek kan over het algemeen al direct bij een pasgeboren baby worden gebruikt. De stof is vaak zachter dan die van een draagdoek, dus vinden ouders het soms prettiger om hun newborn in een draagdoek te doen dan een draagzak. Een draagdoek wordt vaak op de buik en/of rug gedragen.
De ringsling
De ringsling is een draagdoek. Hij bestaat uit een relatief korte doek (vaak maximaal twee meter) die je vast maakt door de stof door de ringen aan het uiteinde te halen. Je draagt je kindje in een ringsling op je heup. Je kindje zit op je heup in een ergonomische houding en de doek is dan ook al te gebruiken vanaf dat je baby net geboren is. Omdat je op je heup draagt, is het gewicht van je kindje niet evenredig verdeeld. Dit zal, zeker als je nog een baby hebt, niet snel voor problemen zorgen, Heb je echter een zwakke rug dan raad ik je aan te kiezen voor een draagzak of draagdoek waarbij je kindje op je buik (en als hij ouder is eventueel op je rug) kunt dragen. Op deze manier wordt het gewicht van je kindje evenredig verdeeld en ontzie je je rug.
draagdoek knopen: hoe knoop je een ringsling? Op Youtube vind je verschillende video’s waarin dit heel duidelijk wordt uitgelegd.
Draagdoek of draagzak?
Op welke manier je je kindje wil dragen, is helemaal jouw keus. Het hangt af van bijvoorbeeld de leeftijd van je kindje, hoe vaak je de draagzak gaat gebruiken (en of je partner ‘m gaat gebruiken), en of je bijvoorbeeld een zwakke rug hebt of niet. Het maakt niet uit, zolang je in ieder geval maar ergonomisch draagt. Hoe draag je doorgaans met de verschillende soorten dragers?
Een draagdoek kun je altijd sowieso op je buik dragen. Het gezicht van je kindje naar je toe. Meestal kun je je draagdoek ook op je rug binden, wel pas zodra je kindje wat ouder is en zelfstandig kan zitten.
De meeste draagzakken zijn ontworpen om je kindje mee op je buik te dragen, vaak kan je ook rugdragen met een draagzak. Met een enkele draagzak kun je zelfs naast buik en rug ook op je heup dragen, klik hier en hier om te zien welke dat zijn.
Ik vond zelf een draagdoek fijner voor mijn kinderen tot ze ongeveer 6 maanden oud waren. Dit is overigens heel persoonlijk, sommige mensen kunnen niet gewend raken aan het knopen. Ik vond het knopen na een paar keer oefenen (voor de spiegel en met een knuffelbeer, haha) vrij makkelijk. Ik had overigens een rekbare draagdoek, dat vond ik zelf fijner en makkelijk en ook prettiger in het omknopen dan bijvoorbeeld een geweven draagdoek.
Met een ringsling draag je je baby op je heup.
Heb je een zwakke rug of zwakke heupen, kies dan voor een draagzak of draagdoek die het gewicht van je kindje goed verdeelt. Zorg er dan ook voor dat je een draagzak of draagdoek koopt waarmee je je kindje op je rug kunt dragen als het wat ouder en dus zwaarder wordt. Met een goede draagdoek of draagzak zul je niet gauw last van je rug hebben. De meestgestelde vragen over draagzakken en draagdoeken vind je in dit FAQ-artikel.