Douchen met je baby
Douchen met je baby is een bijzonder moment. Het is een fijn moment voor huid-op-huid contact en voor je baby is het natuurlijk belangrijk om te wennen aan water. Toch is het altijd even een spannend momentje als je dit niet gewend bent. Hoe fijn het ook is, je hebt toch een klein, glibberig lichaampje tegen je aan en die wil je uiteraard niet laten vallen. In dit artikel geven we je de beste tips en tricks om dit douchemomentje fijn te laten verlopen.
Vanaf wanneer mag ik met mijn baby douchen?
In principe mag je al starten met samen douchen in de kraamweek. Normaal gesproken mag de baby op de derde of vierde dag in bad of onder de douche. Mocht je dit dan al willen, dan kun je natuurlijk gewoon gaan douchen met je kleintje als je dit fijn vindt en je goed genoeg voelt. Het voordeel van douchen in de kraamweek is dat de kraamverzorgster er dan bij is. Zij kan je helpen en je tips geven om het voor jezelf en je kindje makkelijker te maken. Zelf ben je natuurlijk ook nog maar net bevallen, dus is het wel fijn als er iemand bij is. Mocht je je toch niet helemaal goed voelen, dan ben je in ieder geval niet alleen. Vind je het zelf nog niet zo fijn om al met je baby te douchen maar wil je wel graag de tips en hulp hierbij van de kraamverzorgende, dan kan je partner ook douchen met jullie kindje in de kraamweek. En ja, dat kan gewoon met badkleding aan hoor 😊
Goede voorbereiding
De voorbereiding voor je gaat douchen met je baby is natuurlijk erg belangrijk. Als je alvast alles klaarlegt, kan je baby snel afgedroogd en aangekleed worden zodra je klaar bent met douchen. Wellicht vind je het fijn om dit in het begin samen te doen met je partner. Zo kan je partner de baby aangeven als jij al onder de douche staat en weer overnemen als je klaar bent. Leg van tevoren alvast een aankleedkussen, hydrofiele doeken, luiers en kleding klaar. Een hydrofiele doek neemt veel vocht op en is zachter voor het huidje van de baby. Je kan er ook voor kiezen om van te voren de baby alvast met wat zeep en een washandje in te zepen. Dit is voor jezelf wellicht net iets makkelijker als je het nog spannend vindt om met zo’n kleintje onder de douche te staan.
De temperatuur
Het is belangrijk dat zowel de temperatuur van de badkamer als de temperatuur van het water goed is. In de winter kan de badkamer natuurlijk best koud worden, dus is het wellicht lekker om van tevoren eventjes de verwarming aan te zetten. Een temperatuur van zo’n 20 graden is prima. Zo koelt je kindje niet te veel af. Mocht je de mogelijkheid hebben, dan kan je de kleertjes ook op de verwarming leggen zodat deze lekker warm zijn als je je kindje aankleedt.
Uiteraard is de temperatuur van het water ook erg belangrijk. Als het water te warm is kan je kindje zich verbranden en dat wil je natuurlijk niet. Een temperatuur van ongeveer 37 graden is een prima voor je baby. De temperatuur kan je meten met een speciale badthermometer. Zorg in ieder geval dat je de temperatuur goed geregeld hebt voor je onder de douche stapt met je kindje.
// lees ook: dit zijn de beste draagzakken voor je newborn baby
Hulpmiddelen voor het douchen met je baby
Het douchen met een kleine, glibberige baby kan natuurlijk best spannend zijn. Daarom zijn er verschillende hulpmiddelen die het douchen met je baby gemakkelijker kunnen maken.
• Speciale douchedraagdoek/water draagzak
Er bestaan speciale draagdoeken voor onder de douche. Hierdoor heb je je handen vrij en is het makkelijker om te douchen met een kleintje. Uiteraard zijn er veel keuzes wat betreft draagdoeken en is niet elke draagdoek fijn voor jouw lichaam.
Dit zijn de aqua carriers die je kunt gebruiken:
ByKay AQUAsling draagdoek
Minimonkey Mini Sling
• Baby shower glove
De baby shower glove is een handschoen die je kan dragen onder de douche. De handschoen bedekt je hele onderarm en is gemaakt van badstof. Als de handschoen nat wordt, wordt hij stroef waardoor je beter grip hebt en je baby dus niet zomaar wegglijdt. Zelf heb ik deze leuke vaak gebruikt.
• Antislipmat
Mocht je bang zijn om zelf uit te glijden, dan kan de antislipmat handig zijn. Zeker wanneer je doucht in een badkuip kant dit glad zijn. Een antislipmat zorgt dat je niet zomaar wegglijdt. Uiteraard kun je er ook voor kiezen om waterschoenen aan te trekken. Hierdoor sta je ook wat steviger. Kies in dit geval wel voor speciale waterschoenen, zoals bijvoorbeeld deze Slipstop. Deze schoenen worden vaak aangeraden voor kinderen, maar ze bestaan ook voor volwassenen en werken erg goed.
• Douchekruk
Als je net bevallen bent, kan het fijn zijn om gewoon lekker te gaan zitten met je baby. Deze kun je vaak huren voor je kraamperiode. Met een douchekruk vraag je niet teveel van je lichaam en heb je wat extra ondersteuning.
Het stappenplan
Zoals we al eerder zeiden is het belangrijk om goed voorbereid te zijn. Als je alles goed voorbereidt kan er eigenlijk niets misgaan! Om het makkelijk te maken zullen we je een beetje op weg helpen met een stappenplan.
- Leg alle spullen klaar. Heb je genoeg ruimte in je badkamer? Dan kan je uiteraard hier alles neerleggen. Onze badkamer is hier helaas te klein voor, dus bij ons ligt altijd alles klaar op ons bed waar we gelijk tegenaan lopen als we de badkamer uitkomen.
Voor de baby denk je aan spullen zoals:
- één á twee hydrofiele doeken
- een badcape
- een aankleedkussen om je baby op te leggen of als je er ruimte voor hebt of het fijn vindt een leeg babybadje op standaard om je kindje in te kunnen leggen
- kleding
- luier
- huidolie of bodylotion
De kleding en de hydrofiele doek kan je eerst even op de verwarming leggen zodat deze lekker warm is. Gaat je kindje gelijk naar bed? Dan kan je er ook voor kiezen om een pyjama en een badjasje klaar te leggen. Daarnaast vinden de meeste baby’s het heerlijk om lekker ingesmeerd te worden voor ze gaan slapen, dus wij maken er altijd een speciaal momentje van door echt even de tijd te nemen voor ons kleintje.
// lees ook: tips en tricks voor als je gaat zwemmen met je baby.
douchen met je baby: afstreeplijstje
Vergeet uiteraard ook niet voor jezelf alles klaar te leggen! Maak het jezelf wat makkelijker en leg alvast klaar:
- Je handdoek
- Kleding
- Eventueel (kraam)verband en zoogcompressen
- Zorg dat de temperatuur van de badkamer ongeveer 20 graden is. Dit is een lekkere temperatuur voor de baby en hierdoor krijgt hij het niet snel koud. Controleer de temperatuur van het water ook goed. De temperatuur hoort zo’n 37 graden te zijn.
- Kleed eerst jezelf uit en daarna je baby zodat hij het niet te koud krijgt. Ben je alleen en vind je het spannend om de baby in te zepen onder de douche? Dan kan je er ook voor kiezen dit nu alvast te doen. Zeep je wel in onder de douche, maak dan alvast de washgel open zodat je het makkelijk kunt pakken. Wil je bijvoorbeeld een baby shower glove of draagzak gebruiken? Dan kun je deze nu alvast aantrekken.
- Wacht tot je zeker weet dat de temperatuur van het water goed is voor je eronder stapt. Neem zodra je eronder staat lekker de tijd voor je kleintje om samen te genieten. Mocht je kleintje er klaar mee zijn, ga er dan onderuit zodat je hem lekker kan afdrogen en aankleden.
- Als je klaar bent met douchen kun je de baby in zijn hydrofiele doek of badcape op zijn aankleedkussen leggen of in het lege babybadje. Uiteraard is het wel belangrijk dat het aankleedkussen op een veilige plek ligt. Nu kun je nog even snel jezelf wassen en een handdoek om je heen slaan zodat je je kleintje kan afdrogen en aankleden.
- Droog je kindje af, smeer hem eventueel in als je dit wilt en kleed hem lekker warm aan. Hierna kun je jezelf afdrogen en aankleden.
Naarmate je vaker met je kindje doucht zal het ook steeds makkelijker gaan en wennen. Vergeet vooral niet te genieten van deze bijzondere momentjes met jouw kindje!