Empathie bijbrengen is een van de belangrijkste dingen die je kunt doen om jouw kind te helpen slagen. Empathie gaat niet alleen over aardig zijn voor anderen; het gaat er ook om hen te helpen begrijpen hoe andere mensen zich voelen, waardoor ze beter met anderen kunnen communiceren. Je kinderen leren empathisch te zijn kan hen helpen op te groeien tot een gelukkige volwassene. In dit artikel geven we je de beste tips om je kind empathie bij te brengen!
1. Wees een rolmodel
Het is belangrijk om je kind empathie bij te brengen door het zelf ook in de praktijk te laten zien. Je kunt ze niet zomaar vertellen dat ze niet gemeen moeten zijn als ze je zelf gemeen of onaardig zien doen. Als ouder ben jij hun grootste voorbeeld, dus laat hen zien hoe zij op een respectvolle en goede manier relaties opbouwen met anderen. Op deze manier zullen je kinderen dit als iets normaals gaan zien en het zelf ook in de praktijk brengen.
2. Help je kinderen verschillende emoties begrijpen
Empathie is het vermogen om de gevoelens en emoties van een ander te begrijpen. Kinderen moeten eerst hun eigen emoties leren kennen voordat ze de emoties van anderen kunnen begrijpen. Daarom is het dan ook belangrijk dat jij je kinderen helpt te leren hun eigen emoties te begrijpen. Dit kan je doen door te benoemen welke emotie je ziet en je emoties te uiten.
3. Moedig hen aan de dingen vanuit het perspectief van een ander te zien
Eén van de belangrijkste dingen die je als ouder kunt doen, is jouw kind helpen begrijpen dat mensen soms andere perspectieven hebben dan zijzelf. Dit helpt hen empathie en medeleven voor anderen te ontwikkelen. Stel hen vragen over hoe zij denken dat andere mensen zich voelen, en wat hun redenen daarvoor kunnen zijn. Als je merkt dat jouw kinderen onvriendelijk of gemeen zijn tegen anderen, praat dan met hen over waarom het kwetsend was, hoe de ander zich nu zal voelen en hoe ze de situatie anders hadden kunnen aanpakken.
4. Leer ze het belang van het vreedzaam oplossen van conflicten
Om je kind empathie bij te brengen, is het belangrijk dat je hen laat zien hoe je conflicten rustig kunt oplossen. Door conflicten op een rustige manier op te lossen leren kinderen empathie te hebben voor anderen, omdat op deze manier zien hoe hun gedrag anderen om hen heen kan beïnvloeden. Door een conflict op een rustige manier op te lossen, leren zij hoe ze het best hun gevoel en woorden kunnen overbrengen zonder hierbij de ander te kwetsen.
Daarnaast kunnen ze ook van jou leren. Als je kind ziet dat je anderen goed behandelt en rustig met moeilijke situaties omgaat, zal je kind eerder geneigd zijn om hetzelfde te doen wanneer ze met een conflict wordt geconfronteerd.
5. Leer hen het belang van het helpen van anderen
Er zijn veel manieren waarop je jouw kind kunt leren om anderen te helpen. Je kunt je kind bijvoorbeeld aanmoedigen om op vrijwillige basis te laten helpen bij bijvoorbeeld een bedrijf of een project. Of het nu gaat om vrijwilligerswerk in het dierenasiel in het weekend of hulp bij een jaarlijkse rommelmarkt, door dit soort activiteiten leren kinderen hoe belangrijk het is om behulpzaam en aardig te zijn voor anderen.
6. Moedig hen aan om te leren over andere culturen
Het is belangrijk dat je kind verschillende achtergronden en culturen begrijpt. Dit kan je doen door hen te laten spelen met kinderen van bijvoorbeeld verschillende achtergronden, afkomsten en geslachten. Daarnaast kan samen boeken lezen of programma’s kijken met personages van verschillende achtergronden en geslachten ook goed van pas komen. Moedig hen aan te begrijpen en in te zien wat ze gemeen hebben met anderen, maar ook wat hen uniek maakt.
Empathie bijbrengen vergt geduld, maar het is het waard
Zoals veel dingen in het leven is je kind empathie bijbrengen een proces dat tijd en oefening kost. Er zijn zoals we hierboven benoemt hebben verschillende manieren om dit te doen. Hoe je dit ook toepast in de praktijk, voor de toekomstige relaties van je kind is het belangrijk dat hij deze vaardigheden leert en zich kan inleven in anderen. Maar als jij het goede voorbeeld geeft en je kind hierin begeleidt, moet dit vast goedkomen!